Drie ijzersterke techbedrijven in de Noordkop

Yanaika Zomerverkent, Op Kop

De robotica van Tebulo

Ook bij Tebulo Industrial Robotics in Warmenhuizen staat innovatie voorop. Het bedrijf ontwikkelt en produceert robotica voor onder meer de staalindustrie, de bouw en toepassingen voor duurzame energie. Het uitgangspunt is vernuftige systemen ontwikkelen die hun klanten helpen hun productie efficiënter en veiliger te maken, op te schalen en/of te versnellen. Zo zullen robots steeds meer onderdeel gaan worden van de woningbouw en kan de productie van windmolens veel sneller met een paar extra sterke armen in de productie. Managing director Rob Beentjes vertelt: “Wij proberen de vraagstukken van onze klanten op te lossen met robotica. Dat is een leuke uitdaging, want elke vraag is anders en soms is het echt een enorme puzzel.” Het is dan ook niet voor niks dat Tebulo voor de Belastingdienst onder de zogenaamde Innovatie Box regeling valt. Rob: “Onze robots zijn geen warme broodjes. Steeds iets nieuws ontwikkelen brengt enorme risico’s met zich mee. De Nederlandse overheid erkent die risico’s en stimuleert innovatie door het te belonen.”

Over het algemeen wordt robotica ingezet voor werk dat valt onder een van de vier D’s: Dirty, Difficult, Dangerous en Dull. Vies, Moeilijk, Gevaarlijk en Saai dus. Rob: “Voorheen werd robotica gezien als een bedreiging voor bepaalde functies, maar de markt is er nu klaar voor. Een van de oplossingen in de categorie ‘dangerous’ is bijvoorbeeld een machine die codes op staalrollen print.” Hij legt uit: “Staalrollen worden overal gebruikt. Metaal zit nou eenmaal overal in. Of je nu in de auto-industrie werkt, bij HGG of bij Tata Steel, je komt ze overal tegen. Die rollen worden allemaal gecodeerd, maar ze zijn al gauw zo’n 600 graden. Daar wil je niet te dichtbij staan. Wij maken dus zogenaamde coil markers die dat wel kunnen.”

Denkers en bouwers

De robots van Tebulo Industrial Robotics worden over de hele wereld gebruikt. Rob: “80 tot 90 procent van onze productie is voor het buitenland. De kennis zit in Warmenhuizen. We hebben een sterk team van engineers, onder andere op het gebied van software, mechanica en elektronica  en ‘vision’. Robots hebben steeds vaker ‘ogen’ in de vorm van camera’s en sensoren. Assemblage vindt plaats in Warmenhuizen en voor de Chinese markt ook deels in China.

Voorheen gingen we daar vaak naartoe, maar door corona werden ook wij gedwongen op afstand te werken. De technische mogelijkheid tot remote access lag al even te wachten, maar in China zagen ze liever dat we gewoon langs kwamen. Nu blijkt dat het best goed werkt.”

Tebulo is altijd op zoek naar nieuwe mensen. Rob: “Zowel in engineering als in assemblage en onderhoud. We hebben ook altijd mbo-, hbo en TU-studenten in huis die bij ons afstuderen en zijn een erkend leerbedrijf.” Hij onderschrijft de innovatie-gedachte van Jack Kistemaker. Studenten van nu zijn de innovators van morgen. Rob: “Het is je maatschappelijke plicht op te leiden, vind ik. Behalve aan studenten bieden we binnen de Tebulo Academy dan ook opleidingsmogelijkheden aan eigen werknemers.”